ABD vizesi (J1-J2) almak o kadar da zor mu ?

vize

Sanırım, çok zor olmasa da izlenmesi gereken yolu keşfetmek ve öğrenmek çok da kolay değil.

Neden ?

1- Hakkında en çok konuşulan rivayet/gerçek hikayeleri bol  olan vize türü. Örn: Kapıda bile sizi geri çevirebiliyorlarmış biliyor musun ! Aman dikkat!

2- Özellikle ilk defa ABD vize işlemi ile ilgileniyorsanız ister istemez “Amerika en iyisini yapacağı için belge konusunda da çok acımasızdır zaten” girdisi beyninizin bir yerinde sizi rahatsız ediyordur.

3- En doğru bilgiye ulaşacağınız Türkiye ABD Büyükelçiliği  web sayfasının kullanıcı dostu olmaktan uzak olması.

Bu süreçte öğrendiklerimizi bu alandan paylaşarak belki benzer bir süreci deneyimleyecek kimseler faydalanır diye buraya not düşüyorum.

Şubat 2018 in başından itibaren 6 aylık bir Amerika ziyareti için vize hazırlık sürecine Ekim 2017’de ufak ufak başladık. Meşhur DS-160 formunu 1. adım olarak belirledik.

DS-160 ile ilgili unutulmaması gerekenler:

  • Formu doldurmak için şuraya FORM tıklayınız. Oluşturduğunuzda size verilen kodu kaybetmeyin AA ile başlıyor genelde sanırım.
  • Vereceğiniz bütün cevaplar İngilizce karakter içermeli dolayısıyla “I-Ö-Ü-Ğ-Ç-Ş” harflerini kullanamıyoruz. Ad-soyadınızı pasaportta yazdığı gibi tıpkısının aynısı yazın diyor ama biz Türkçe karakter kullanamadık.
  • Bu formu en son sekmesindeki Sign-Submit kısmına gelene kadar istediğiniz kadar değiştirebiliyorsunuz. Bilgisayarınıza kaydedebilir ya da başta verilen kod ile web den ulaşabilirsiniz ama bu ulaşılabilirliğin de bir süresi var galiba, kayıt etmek en garantisi 🙂
  • Eğer beyninizin yanmasını istemiyorsanız bence bu formu teslim etmeniz gereken zamandan en az 3 hafta önce doldurmaya başlayın ve 3 oturum halinde planlayın. Çünkü tek seferde doldurmak ortalama 60 dk sürüyor tabii ki bütün sorular için cevaplarınız hazır ve Türkçe karakter sorunu yaşamazsanız. Bahsettiğim nedenlerden dolayı yaşanan gecikmelerle 60+ dakikalar göz kızarıklığı, baş dönmesi vb durumlara neden olabiliyor.
  • Muhtemelen doldururken daha nerede kalacağınızı belirlememiş olacaksınız. Biz gideceğimiz üniversitenin adresini yazdık bir arkadaş tavsiyesi ile.

Randevu Almak

J1 programı ile gideceğimiz için Amerikadaki üniversiteden DS-2019 formunun gönderilmesini bekledik. Peki neden ? Biz de bilmiyoruz o form gelmeden randevu alamayacağımızı düşündük. Ya da DS-160 ı tamamlamak için o formun içerdiği bir bilgiyi kullanacağımızı düşündük. Formu tamamlamadan da randevu alamayacağımız yorumunu yaptık.

DİKKAT DİKKAT böyle bir yolculuk planınız var ise hemen vize ücreti olan 160 $ ı cebinize koyun ve randevu başvurunuzu ABD Vize Randevu Sayfası ndan bir üyelik oluşturarak ve gerekli adımları takip ederek yapın. 10 Ekim 2017 de durdurulan vize görüşmeleri 6 Kasım 2017 de LİMİTLİ olarak yeniden başladı. 13 Aralık Aralıkta randevu sisteminde ödemeyi yapıp tarih seçmeye çalıştığımızda en erken tarih olan 17 ocak gününe alabildik.

Bir arkadaşımızın verdiği tüyo 6 gün daha kazanmamıza yardımcı oldu 11 ocak olarak güncelledik ertesi gün Nasıl mı ?

Şöyle ki, randevuyu aldıktan sonra randevu tarihinizden bir gün öncesine kadar tarihi değiştirme şansınız var (5 kez sadece) . 17 Ocak randevusunu 13 Aralıkta aldıktan 2 gün sonra 15 Aralıkta tekrar denediğimde 11 Ocak tarihinin de uygun olduğunu gördüm ve durur muyum hemen yapıştırdım:)

Diğer bir seçenek ise ilgili web sitesinde işlemler kısmındaki “Acil Randevu Talep Et” düğmesi.  Düğmeye bastığınızda hangi durumlarda geçerli olma ihtimalinin olduğuna dair bir açıklama göreceksiniz. Bu durumlardan size uygun bir açıklama varsa bu talebinizin gerçekleme ihtimali yüksek. 17 Ocak randevusunun bizim için geç olacağını düşünerek bu seçeneği de kullandım ama sanırım, değiştirmeyi uygun görmediler, bir cevap gelmedi

SEVIS Ücreti mi ?

Eğitim için öğrenci ya da öğretim görevlisi olarak gidiyorsanız ödemeniz gereken 160-200 $ aralığında değişen ücret. Bu ödemenin de randevu almak ile bir bağlantısı yok.

Bu ödemeyi yapabilmek için gideceğiniz üniversitenin sizin için hazırlayıp göndereceği I-20 veya DS-2019 formlarının sağ üst köşesinde bulunan N ile başlayan numaraya ve DS-160 formunun koduna ihtiyacınız var.

Gideceğimiz üniversite formu hazırladıktan sonra postaya vermeden önce taranmış halini bize gönderdi. FedEx ile gönderiyorlar ve dediklerine göre 1 hafta içerisinde gelirmiş. E-postadan numarayı öğrenince biz SEVİS ücretini de ödemiş olduk.

Bu konuda bir çok forumda “aman dikkat ödeme yaptıktan sonra çıktı almanız gerekecek sayfayı yanlışlıkla kapatmayın belgeyi kaybedersiniz” gibi bir sürü yazı okuduk fakat ödeme yaptıktan sonraki ekrandan yazdır veya kaydet seçeneği çıkıyor (firefox browser ın da bir özelliği olabilir bu) yani yazıcınız yoksa bile sorun olmayacağını düşünüyorum. Bu ödeme belgenizin çıktısını vize görüşmesinde kullanacaksınız. Fakat posta ile gönderilen gerçek belgeyi ülkeye girerken yanınızda bulundurmanız gerekiyor. O da siz vizeyi alıp hazırlıklarınızı tamamlayana kadar gelir diye düşünüyorum.

SEVİS ÖDEMESİ İÇİN ÖNEMLİ

  • SEVIS ücretini en geç randevu tarihinizin en geç 3 gün öncesine kadar ödeyiniz.(Örn: 11 Ocak randevusu için son tarih 8 Ocak) Son güne bırakırsanız sisteme yansımama riski var. 
  • Vize randevusuna ödeme yaptıktan sonra çıktısını aldığınız belgeyi de götürün.
  • Ücreti öderken adres bilgilerini soracak size. Bu bilgileri Türkçe olarak yazın ki Türkiye’ye geldiğinde size ulaştıracak kişi Türkçe bilen birisi olacağından sıkıntı yaşamasın. 

Süreci hızlandırmak adına 

Bizim ABD ye gideceğimiz belli olduğunda hemen oradaki üniversite ile iletişime geçip DS-2019 formunu doldurmamız için bize göndermelerini talep etmedik çünkü bu formdan haberdar değildik. E hadi artık soralım bakalım neler gerekiyor diyerek iletişim kurduğumuzda öğrendik ki bu da Ekim ayının sonlarıydı sanırım. Bu yazıyı okuduğunuza göre siz aynı hataya düşmezsiniz diye düşünüyorum.

Daha randevuya gitmedik, gelişmeleri aktaracağım, bekleyin.

Randevu sonra teslim alma sürecinde neler olduğunu merak ediyorsanız linkten diğer yazıya bakabilirsiniz.

One thought on “ABD vizesi (J1-J2) almak o kadar da zor mu ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir